• V Spievakove sa vždy niečo deje a je veselo."

          • V Spievakove sa vždy niečo deje a je veselo."

            Presvedčiť sa o tom mohli aj deti ŠKD spoločne s predškolákmi Mš, pre ktorých v rámci spolupráce ZŠ s MŠ Makov, vedenie zorganizovalo výlet do Žiliny, kde si mohli pozrieť vianočný príbeh o tom, ako sa celé Spievankovo pripravuje na Vianoce. 

            Popri všetkom zhone si Spievanka a Zahrajko nevšimli, že im zmizla Čarovná hviezda na stromček.

            Deti sa stali súčasťou dobrodružstva. Pomáhali hľadať hviezdu, zažili pekný vianočný príbeh plný lásky, priateľstva, odpustenia a známych piesní, pri ktorých si zaspievali aj zatancovali. 

            Pekné popoludnie a veselú cestu domov deti zakončili spoločnou piesňou - Keď si šťastný, tlieskaj rukami. 

            V mene zúčastnených detí ďakujeme vedeniu ZŠ a MŠ za krásny darček k Vianociam.

             

            p. učiteľka MŠ Michaela Pavlíková, p. vychovávateľka ŠKD Monika Sarvašová

          • "Bubnovačka" - Aby bolo deti lepšie počuť

          • V piatok 18. 11. sa uskutočnila akcia s názvom „Bubnovačka“, ktorá mala symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienku podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ si na Slovensku pripomíname už po siedmy krát. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.

            Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Uzatvorenie v domovoch počas pandémie prinieslo aj zvýšenie našej vnímavosti na to, čo sa deje okolo. A zrazu, keď sme ostali doma spozorneli sme, že ten detský plač nie je sem-tam, že je pravidelný, že mu niečo vždy predchádza.

            Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. 

            V našej škole bubnovalo počas veľkej prestávky 160 žiakov.

            Mgr. Vlasta Mročková, Mgr. Andrea Odrobiňáková

          • Riaditeľské voľno 2.12.2022

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Makov po prerokovaní so zriaďovateľom udeľuje  v zmysle § 150 ods.5 Zákona č.245/2008  (školský zákon) a v súlade s Vyhláškou č.231/2009 Z.z. o podrobnostiach a organizovaní školského roku v znení neskorších predpisov na 2.12.2022 riaditeľské voľno z organizačných dôvodov. Platí to  pre ZŠ aj MŠ. Zamestnanci  ZŠ s MŠ budú v tento deň čerpať náhradné voľno.

            Ďakujem za pochopenie  E. Rusňáková r.š.

          • Svetielko nádeje

          • S deťmi v ŠKD sme v piatok 18.11.2022 rozsvietili svetielka nádeje. Podľa tradície má svetlo lampiónov presvietiť tmavé miesta v nás a ukázať cestu ľuďom okolo nás.

            Kto nesie svetlo, nesvieti len sám sebe, ale i druhým.

            V európskych krajinách sa lampiónové sprievody spájajú so oslavami Sv. Martina, ktorý žil v štvrtom storočí. Martin bol vojakom. Podľa legendy v jeden obzvlášť chladný zimný večer preťal mečom vlastný vojenský plášť a podelil sa oň s mrznúcim žobrákom.

             

          • Súťaž i - Bobor

          • V týždni od 7. do 11. novembra sa uskutočnil 16. ročník súťaže iBobor, ktorej hlavným cieľom je podporiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie. Dôležitú úlohu pri riešení súťažných úloh zohráva predstavivosť a analytické a logické myslenie.

            Do súťaže sa zapojilo 40 žiakov našej školy. 

            Úspešnými riešiteľmi sa stávajú:

            Daniela Kullová 2. A

            Šarlota Putoríková 2.A

            Matej Matis 3.A

            Tobis Ján Perďoch 3.A

            Jerguš Dikoš 4.A

            Adam Šamaj 8.A

            Ema Planetová 8.A

            Martin Papajčík 8.A

            Gratulujeme k vynikajúcemu úspechu! 

            Mgr. Mária Bajcárová

             

             

             

          • Aha, deti, šarkan letí!

          • Aha, deti, šarkan letí!

            K jeseni neodmysliteľne patrí obľúbená aktivita – púšťanie šarkanov. Slnečné počasie a priaznivý vietor sa dňa 14. novembra 2022 postarali v našej MŠ o dobrú zábavu a veselé šantenie detí. Pestrofarebné šarkany v detských rukách už netrpezlivo čakali, kedy vzlietnu a pozdravia jesennú prírodu. Dobrá spolupráca materskej školy a rodičov sa prejavila i v spoločne pripravenom pohostení – teplom ovocnom čajíku s chutnými sušienkami – ďakujeme rodine Petra Dočára. I takto sa dá užiť smiech a aktívny pohyb na čerstvom vzduchu.

            Mgr. Lenka Labanová, uč. MŠ

             

          • ŠKD: návšteva detí v ZPS

          • Aj deti zo školského klubu navštívili Zariadenie pre seniorov Makov, aby všetkým našim starkým venovali krásne, s láskou vyrobené pozdravy. Taktiež starkým zaspievali a zaželali pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby ich ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť a vďačnosť nás všetkých. 

            p. vychovávateľky Alena Sýkorová a Monika Sarvašová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Záložka do knihy spája školy

            Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie

            Vyhodnotenie projektu

            Základná škola s materskou školou, Makov 264 sa v mesiaci september a október zapojila do 13. ročníka česko-slovenského projektu pre základné školyZáložka do knihy spája školy:Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie, ktorý vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica JiříhoMahena v Brně k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2022.

            Podľa informácií Slovenskej pedagogickej knižnice  v Bratislave sa do  projektu  k 17. 10. 2022 prihlásilo 1 038 škôl s celkovým počtom 119 813 žiakov, a to z Českej republiky 380 škôl s celkovým počtom 36 149 žiakov a zo Slovenskej republiky 658 škôl s celkovým počtom 83 664 žiakov.

            V tomto školskom roku nám bola na výmenu záložiek pridelená partnerskáZŠ P. Jilemnického 1813/1 Zvolen, s ktorou sme nadviazali priateľský kontakt a mailovú priateľskú komunikáciu. Dňa25. októbra 2022 sme partnerskej škole poštou odoslali 168 záložiek,  spolu s listom, fotografiou, s drobnými darčekmi a s reprezentačným a informačným materiálom o našej škole od riaditeľstva ZŠ s MŠ.

            Tohtoročná realizácia projektu v našej škole prebiehala tvorivo a s veľkým záujmom žiakov, učiteľov a vychovávateľov. Do kreatívneho čítania a výroby záložiek sa zapojili všetci žiaci. Najskôr si v školskej knižnici vyberali knihy na zadanú tému projektu.Upútali a očarili ich rôzne príbehy.Prváci počúvali Petronelu Jabĺčkovú od SabineStädingovej. Čítali im staršie žiačky. A neostali len pri počúvaní a výrobe jabĺčkových záložiek, ale si pripravili i vlastnú tanečnú kreáciu s jabĺčkom. Kvitnúcu jabloň symbolizovali dievčatká s kvetinovými čelenkami a zdravé chutné jabĺčka symbolizovali chlapci. Potom im niektoré mamičky doma upiekli najmňamkovejšie jabĺčkové koláčiky. Druháci sa inšpirovali knihou Danka a Janka, tretiakov zaujal Branislav Jobus s knihou Muflón Ancijáš sľub dodržal, štvrtákov zaujala Junácka pasovačka od Márie Rázusovej-Martákovej, piataci, šiestaci a ôsmaci si volili knihy podľa individuálneho výberu. Nechýbal HarryPotter, Dubkáčik a Budkáčik, či z Poľovníckej kapsy a mnohé ďalšie. Žiaci 7. ročníka uprednostnili našu makovsku spisovateľku pani Martu Harajdovú a jej knihuAhoj, ja som BAK. Deviataci si zvolili Jar Adely Ostrolúckej. Jednotlivé literárne motívy žiaci výtvarne stvárnili na hodinách výtvarnej výchovy, TVD a ŠKD.  Záložky navrhovali, kreslili, skladali, texty písali na PC, laminovali, až do momentu výstupu – hotovej záložky. Všetci žiaci vyrobili veľmi pekné, nápadité záložky, ale náš obdiv si zaslúžili záložky žiakov celého 1.stupňa vrátane ŠKD, žiakov 7. ročníka, ktorí uplatnili pre „BAKA“ kombinované výtvarné a literárne techniky. Zaujímavé záložky vytvorili i niektoré žiačky8. a 9. ročníka. Zhotovené záložky sme vystavili v školskej knižnici a spoločne s kreáciami žiakov nám ich deviataci pod vedením pána učiteľa Jozefa Virdzeka nafotili. Komisia, ktorú vytvorili žiačky z IX.A vybrala tie najkrajšie na odoslanie pre žiakov do partnerskej školy, ktorí sa našim záložkám i reprezentačnému materiálu veľmi potešili. Rovnako sa veľmi potešili i naši žiacizo záložiek z partnerskej školy, ktoré sme už vystavili. O projekte Záložka do knihy spája školy sme nahrali i krátku reportáž, ktorá bude opäť súčasťou našich školských správ.

            Tohtoročný projekt Záložka do knihy spája školy naplnil očakávania našich žiakov, upevnil vzájomnú spoluprácu, podporil čítanie, kreativitu, rozšíril obzor poznania. Jeho realizácia a úspešné ukončenie je kolektívnou prácou celej našej školy a partnerskej školy vo Zvolene.

            ĎAKUJEME Slovenskej pedagogickej knižnici v Bratislave za organizáciu zmysluplného projektu na podporu čítania, učiteľom, vychovávateľom a žiakom za vzájomnú spoluprácu  pri realizácii tohtoročného projektu Záložka do knihy spája školy a partnerskej ZŠ vo Zvolene za  spoluprácu.

             

            Mgr. Anna Mrkvová

             

             

             

             

             

          • Divadelné predstavenie v MŠ.

          • Divadelné predstavenie v MŠ.

            Divadlo je umenie, ktoré prináša divákovi autentický zážitok z rôznych príbehov a emócií. Má nenahraditeľnú funkciu aj vo výchovno - vzdelávacom procese, u nás, v našej MŠ.

            Deťom rozširuje obzor vedomosti, kultivuje, povzbudzuje k slušnosti a v neposlednom rade má často mravné ponaučenie.

            Takéto poučné divadelné predstavenie : „Ako sa komár stal kráľom“  si pozreli aj deti priamo v materskej škole , kde v príbehu o namyslenej levici, ktorá nemala rada nikoho iného len samu seba, spoznali záporné vlastnosti správania a nakoniec malý obyčajný komár dokázal v levici prebudiť aj kladné vlastnosti správania, lásku v srdci, vážiť si ostatných,  mať úctu voči druhým, veriť v ich schopnosti, obojstranne komunikovať a prispievať tak k tvoreniu osobnosti nielen dieťaťa ale i osobnosti dospelých.

             

                                                                                            Michaela Pavlíková, učiteľka MŠ

          • Turistika na Prašivú

          • Prechod hrebeňom Prašivej

            Vzdelávací  program základnej školy kladie za povinnosť  školám na jeseň a na jar organizovať Účelové cvičenie, pre tých starších bývalé branné cvičenia. Naša škola túto povinnosť už posledné tri roky poňala, tak trochu po svojom - hlavne zážitkovo, športovo a výchovne. Mladší prvostupniari a menej výkonní zostávajú  doma -v okolí školy. Tých starších  a zdatnejších berieme do hôr na vytrvalostnú turistiku. Tento rok to bolo do Nízkych Tatier priamo na Prašivú, kadiaľ vedie aj časť Cesty hrdinov SNP.  Cesta náročná , ale s krásnymi výhľadmi na malebný Liptov i hrdé Horehronie. Plánovanú turistiku sme k vôli počasiu 3X prekladali. A oplatilo sa. Azúrovo modré nebo, bezvetrie a to ticho. Slnečné lúče nás sprevádzali celou cestou. Opierali sa nám do chrbta i hriali do tváre, podľa toho ako sa hrebeň kľukatil. Vybrali sa s nami aj 2 mamy a miestny 78 ročný vodca Štefan. A viete, že to dal! Takmer 20km túru. Trasu sme si naplánovali z Liptovskej Lúžnej, z Vrch Lužnej –Prevalca, hrebeňom smerom na Veľkú a Malú Chochuľu, Hliadelské sedlo, Sedlo pod Babou a zišli sme do Korytnice. Tu sa nám naskytol trošku bolestnejší pohľad na chátrajúce budovy kúpeľných domov, ale aspoň sme sa napiliz Jozefovho prameňa minerálky Korytnice. Cesta domov ubehla rýchlo, ako vždy dopĺňaná informáciami o tom, čo všetko po ceste vidia, kde sa čo stalo a kde sa čo nachádza.  Každý ticho sedel hrdý na svoj výkon a nezabudnuteľný zážitok.

            E.Rusňáková

          • Účelové cvičenie. Pohyb a pobyt v prírode, didaktické hry

          • Dňa 27.10.2022 sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie, pre žiakov 1.stupňa Didaktické hry. Po triednych prezentáciách a organizovanom úniku zo školskej budovy sa všetci žiaci pobrali na turistické vychádzky do prírody. Počasie bolo nádherné a tak si mohli  všetci plnými dúškami vychutnávať zvyšky teplého babieho leta. Najmladší žiaci školy, prváci, sa vybrali smerom na Bukovu hľadať LÍŠČIU ŠKOLU. Pýtate sa prečo? Nuž preto, lebo odkedy sa začali učiť písmenko A, naučili sa i riekanku, ktorú všetci už dávno poznáte ... ADAM V ŠKOLE NESEDEL ....  POTOM LÍŠKAM SĽUBOVAL, TAM NA KRAJI HORY-CHODIŤ DO ICH ŠKOLY. A na tú hôrku sa prváci každý školský deň pozerali z okna svojej triedy, až dospeli k záveru, že tá líščia škola bude práve tam. A veru ju i objavili. I keď to bol len prístrešok pre ovečky, pre našich prváčikov to bola ohromná zábava. Na suchom pasienku si oddýchli, zahrali sa na vlkov, na húsky... a spokojne sa vrátili do svojej už známej obľúbenej skutočnej školy.

            Ostatné triedy sa rozpŕchli po celom Makove, no za všetko hovoria fotky veď posúďte :)

             

             

             

          • Smartbooks

          • Inteligentný systém učenia

            • Žiaka rýchlejšie a ľahšie preskúša a doučí
            • Miesto, kde sa škola hrou, stala realitou
            • Súťaž Sieň slávy motivuje
            • Vlastné tempo učenia
            • Pre počítače, tablety, mobily i interaktívne tabule
            • Rodič vidí meratelný pokrok dieťaťa vo vedomostiach
            • Učiteľ získava viac času na individuálny prístup a kreativitu
            • Ideálny aj pre integrovaných žiakov
            • Výborný pre dištančnú, prezenčnú i kombinovanú formu
            • Jedinečný pre doučovanie a domáce učenie

             

            U nás v škole vďaka projektu GRANTOVÁ VÝZVA NADÁCIE KIA od školského roku 2019/2020.

            Pevne veríme, že aj tento školský rok. 

            Ak nemáš heslo, pýtaj si ho od p.uč. Virdzeka, p.zást. Bajcárovej.