• Zo základnej školy na Žilinskú univerzitu

          • Úspech Simonky Umrianovej z 2.A

            27. jún 2023 bol určený tvorcami učebného programu Smartbooks ako deň celoslovenského finále vedomostnej súťaže s robotom Smartym a psom Bookym. Tvorcovia aplikácie Smartbooks pozvali na pôdu Žilinskej univerzity najaktívnejších žiakov každého ročníka z prihlásených základných škôl a od pravého poludnia prebiehal na Fakulte riadenia a informatiky zaujímavý a bohatý program, ktorého hlavnou časťou bol záverečný vedomostný test.

            Tento test bol pre každý ročník osobitný a obsahoval otázky z preberaného učiva za celý školský rok. Svoje vedomosti tak odprezentovali prváci, druháci a tretiaci v prvom termíne a 4. - 9. ročník v druhom termíne. Simonka Umrianová, žiačka druhého ročníka, test pre svoju kategóriu druhákov napísala v riadnom časovom limite s dostatočným počtom bodov, aby sa umiestnila na 3. mieste. Za svoje vedomosti a čas, ktorý strávila so Smartym a Bookym, si domov odniesla cenu za 3. miesto – Diplom celoslovenského finále súťaže Smartbooks a slúchadlá, Diplom za TOP 10 najaktívnejších žiakov Slovenska, tričko s logom Smartbooks a za rozhovor s tvorcami získala USB kľúč opäť s logom Smartbooks.

            Ako je známe: „Veni, vidi, vici“ (alebo prišiel som, videl som, zvíťazil som) - aj Simonka prišla, videla, a zvíťazila. Vás, ktorí hľadáte cestu na Žilinskú univerzitu, radi zavedieme aj vďaka Nadácii KIA a vedeniu Zš s MŠ. Nadácia KIA našej škole vďaka projektu od roku 2019 licenciu zaplatila až do roku 2022.

            Ako mama Simonky, som veľmi rada, že Simonka mohla byť prvou, ktorej cesta viedla zo základnej školy rovno na univerzitu. Dúfam však, že neostane jedinou a o rok sa k nej pridajú ďalší žiaci našej školy, aby sa tak potvrdilo, že pre nás je to krok, ale o to väčší krok to môže byť pre všetkých ostatných.

            Držím Vám päste! Mgr. Katarína Umrianová

          • Matematický klokan

          • Výsledky súťaže – I. stupeň

             

            Aj v tomto školskom roku si žiaci mohli overiť svoje vedomosti v matematickej súťaži Klokan, ktorá sa uskutočnila 27. marca 2023 už po 25. krát. Na prvom stupni súťažilo 26 žiakov z týchto tried:

            1. ročník – 8 žiakov

            2. ročník – 10 žiakov

            3. ročník – 3 žiaci

            4. ročník – 5 žiakov.


            Najlepšie výsledky (maximálny počet bodov 60, 100%) dosiahli žiaci prvého ročníka Hrmová Lenka, Gašparík Filip, Kubinec Milan, Olšovský Stanislav, Štiak Sebastián, Schwarzbacher Joshua a žiak Štvrtka Filip z tretieho ročníka, ktorí získali diplom úspešného riešiteľa s odmenou. Úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme im veľa úspechov v iných súťažiach. Ostatní žiaci získavajú účastnícky diplom a ceruzky. Ďakujeme všetkým súťažiacim, ktorí sa do súťaže zapojili a reprezentovali našu školu. Tí, ktorí nič nevyhrali, nech nie sú sklamaní, pretože to môžu skúsiť znovu o rok.

            Koordinátorka súťaže: Mgr. Mročková Vlasta

          • Koncoročný výlet žiakov 4., 5. a 6. ročníka

          • Školský výlet žiakov 4., 5., 6. ročníka

            Žiaci 4., 5., 6. ročníka sa v tomto školskom roku vybrali spoločne na Oravu. Navštívili Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Žiaci si vypočuli, ako sa ľudia v minulosti obliekali, ako vedeli spracovať ľan a žihľavu na súkno. Dozvedeli sa, aké povinnosti mali deti v minulosti, aká bola náplň dňa detí v minulosti.

            Zažili aj, ako sa v minulosti deti učili. V škole si zaspievali spolu s pánom učiteľom, ktorý im hral na harmóniu. Videli, ako sa vyrábali hrnčeky, džbány, výrobky z kože, ako sa tkalo. Okrem ineho si vyskúšali aj podmaľbu na sklo. Potom sa žiaci vydali na okružnú vyhliadkovú plavbu loďou do Slanickej osady (časť Námestova).

            Počas plavby loďou mohli obdivovať krásy Vtáčieho ostrova a Slanického ostrova umenia. Akustiku kostola na ostrove si preverili spievaním piesne Slovensko moje, otčina moja......

            No a na záver? Predsa zmrzlina, bouble tea, nanuk, sladkosti...

            Mgr. Kubincová Júlia, Mgr. Petrovičová Janka, Mgr.Andrea Zuzčáková

             

             

          • Koncoročný výlet žiakov 1., 2. a 3. ročníka

          • HURÁ, VÝLET !!!

            HURÁ, VÝLET !!!

            Školský rok sa pomaly končí, vonku slnko, ideálny čas ísť na školský výlet, čo vy na to deti?“, opýtali sa pani učiteľky v 1.,2. a 3. triede našej školy. „HURÁ, VÝLET“, nadšenie detí sa ozývalo až na školskú chodbu. Konečne bol UTOROK. A tak dňa 13. júna 2023 naši PRVÁCI, DRUHÁCI a TRETIACI absolvovali svoj spoločný koncoročný školský výlet. Plní nadšenia a očakávania nastúpili do pekného autobusu. HRAD LIETAVA a RAJECKÉ TEPLICE – MÚZEUM DOPRAVY. Cesta za objavovaním histórie a kultúry Žilinského  kraja s dobrotami  od mamy bola príjemná a ubehla veľmi rýchlo.

            Ani sa nenazdali a už sa týčila pred nimi zrúcanina goticko-renesančného hradu Lietava. Žiaci bezproblémovo zvládli i turistickú trasu na samotný hrad.

            V zrekonštruovaných priestoroch hradu boli deti milo prijaté. Prehliadka hradu sa deťom veľmi páčila vďaka zaujímavému a hlavne veku primeranému výkladu milých pánov lektorov. Po dobrom oddychu cesta pokračovala do Rajeckých Teplíc, kde navštívili Múzeum dopravy. Videli historické dopravné prostriedky, skutočnú techniku používanú na železnici v minulosti, či ukážku historickej dopravnej kancelárie. Deti sa mohli zahrať s historickým modelovým koľajiskom a modelovými predmetmi, ktoré boli používané v minulosti. V krátkosti bol deťom odprezentovaný vývoj dopravy na celom Slovensku od najstarších čias po súčasnosť.

            Potom nasledovala prehliadka kúpeľného parku. Naši prváci mali medzi sebou šikovného „sprievodcu“, vieme kto to bol, tak sa im ušla i ZMRZLINKA. K peknému výletu patria i drobné suveníry, ktoré deti zakúpili na hrade alebo v múzeu. Náš spoločný koncoročný výlet bol naozaj PEKNÝ.

            Ďakujeme všetkým rodičom, že svojim deťom školský výlet umožnili a vzorne, podľa našich pokynov,  ich i vystrojili.

             

            Triedne učiteľky I.A, II.A, III.A;  Mgr. Anna Mrkvová, Mgr.Vlasta Mročková, Mgr. Alžbeta Varechová

          • Koncoročný výlet žiakov 9. ročníka

          • Žiaci IX.A ročníka si ako svoj posledný výlet vybrali turistiku k Vodopádu Skok. 19. júna nasadli na vlak a odviezli sa s prestupmi až do Štrby. Z nej pokračovali zubačkou k Štrbskému plesu, okolo ktorého sa mohli neskôr poprechádzať. Každý mohol uzrieť svojimi očami prekrásne hory, výhľady no aj rôzne chránené rastliny. Počasie im prialo a hrialo ich celý deň. Pri vodopáde sa všetci zišli a urobili si spoločné fotky a občerstvili sa. Pár odvážlivcov sa vybralo po náročnejšiej trase okolo Skoku aby sa mohli pozrieť na krásne pleso, ktoré sa nachádzalo nad týmto vodopádom. Rozhodne si nejeden z nich odniesol veľa zážitkov a spomienok. Bola to pekná bodka za ich spoločnými cestami a výletmi.

          • Vítanie prvého letného dňa v MŠ

          • Po dlhom čakaní je tu konečne leto. Slnko hreje ako rozpálená pec u starkej. Les je celý zelený, šumí lístie. Na lúke kvitnú pestrofarebné kvety, vtáčiky majú hotové hniezda. Všade sa ozýva vtáčí spev a bzukot včielok. Zrejú marhule, broskyne, maliny i čerešne. Toto všetko nám ponúkajú letné dni a my sme ich privítali takto.

             

             

            Mgr. Lenka Labanová, uč. MŠ

          • Záchranári medzi deťmi

          • ... život visí na nitke, voľnú cestu sanitke ... !

            Vraj to nie je náhoda, keď sa stane nehoda.
            Úraz, krádež, požiar vari ? Už sa náhlia záchranári.
            Pri nehode správne konám, 112 rýchlo volám.
            Už aj zvoní správny tón, ďakujem ti telefón!

            Cieľom edukačnej aktivity bolo ukázať deťom, ktoré sa v bežnom živote nestretávajú so záchrannými zložkami, ako fungujú a pracujú. Veku primeranou formou poukázali na dôležitosť záchrany života, zároveň zážitkovou a hravou formou priblížili svet záchranárov ( výbava sanitného vozidla, meranie krvného tlaku, EKG srdca, meranie pulzu a ukážka na maňuške -nasadzovanie kyslíkovej masky ).

            Preto by sme sa chceli poďakovať Ing. Ľubomírovi Hulínovi a Bc. Nikole Varáčkovej za obohatenie skúseností detí, za ich neustále pracovné nasadenie i za to, že zachraňujú ľudské životy. Vďaka vedomiu, že za každých okolností číslo 155 odpovie, vyrazí a nasadí maximálne úsilie na pomoc nám všetkým sa my ľudia cítime bezpečnejšie. A toto všetko odovzdávame a rozširujeme deťom v našej MŠ.
            Možno aj ony našou výchovou zachránia raz ľudský život...
            Dominika Tkáčik Kubačková, uč. MŠ

          • Deň otcov

          • Deň otcov
            Tak ako mamám aj našim oteckom patrí jeden deň v roku. Oteckovia si sami čoraz
            častejšie uvedomujú svoju dôležitú úlohu v rámci rodiny. Hoci sa na výchovu a niektoré veci
            pozerá inými očami žena a inými muž, napriek tomu je rola otca v živote každého dieťaťa
            rovnako dôležitá ako rola matky. Deň otcov je sviatok, ktorý oslavuje otcovstvo, vzťah otca
            k dieťaťu, jeho funkciu vo výchove detí i jeho rolu v spoločnosti. Ide o skvelú príležitosť,
            kedy oteckom vyjadriť lásku a úctu, poďakovať im za všetko, čo pre nás robia, a užiť si
            spoločne strávený čas. Rodina je základnou zložkou spoločnosti. Pokiaľ funguje, je
            najprirodzenejším prostredím pre plnenie dôležitých potrieb dieťaťa. Celodenná starostlivosť
            materskej školy nemôže nahradiť starostlivosť rodičov. Škola len dopĺňa rodinnú výchovu.

            PhDr. Adriana Ponyiczká

          • Trpaslíci madzi Goliášmi nesklamali

          • Celoslovenské kolo odznaku všestrannosti

            Po roku sme znova mali možnosť zabojovať v ODZNAKU VŠESTRANNOSTI a potvrdili sme, že to minulý rok nebola náhoda. Z 57 zúčastnených škôl na krajskom kole sme zvíťazili a postúpili na celoslovenské kolo, tak držte palce až privezieme čo najlepší výsledok.

            Žiakom Makova sa opäť podarilo prebojovať do celoslovenského kola odznaku všestrannosti medzi osem najlepších družstiev. Súťaž sa skladala zo štyroch disciplín. V disciplíne Laser Run s prekážkami (streľba a vytrvalostný beh) sme získali strieborné medaile. Najlepšieho jednotliveca vyhral žiak našej školy Marek Kubica. Najdlhší skok z miesta v kategórií dievčat patril Katrine Valkovej. V celkovom umiestnení sme skončili na 5. mieste. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu obce a školy.

            Marek Kubica, Vanesa Bajcarová, Adam Murčo, Kathrin Valková, Ema Planetová, Filip Kemka, Jakub Matis, Karin Durčiková

          • Vieš, že... - Finálové kolo

          • V stredu 14.6.2023 sa uskutočnilo finálové kolo súťaže Vieš, že... Žiaci z jednotlivých tried sa rozdelili do skupín a spoločne riešili odpovede na zaujímavé otázky, ktoré boli rozdelené do tém typu: blesk, svetielka, tradície a pod. Žiaci boli so svojim výkonom spokojní - niekto viac a niekto menej. Napokon zvíťazili žiačky zo 7.A: Kika Čičková, Maťa Dodeková, Sofia Adamcová. Už sa tešíme na ďalší ročník.

          • Plavecký výcvik 4. a 6. ročníka

          • V dňoch 15. 05. – 26. 05. 2023  sa uskutočnil základný a zdokonaľovací plavecký výcvik žiakov 4. a 6. ročníka. Deti sa zoznamovali s vodným prostredím, prekonávali svoj strach z vody a postupne si osvojovali plaveckú techniku. Starší žiaci vylepšovali techniku a oboznámili sa s ďalšími plaveckými štýlmi. V posledný deň predviedli svoje výkony, na ktoré boli patrične hrdé nielen deti, ale aj ich učitelia. Záver plaveckého výcviku patril hrám, skákaniu do vody, ponáraniu a šanteniu. Odmenou pre deti za absolvovanie kurzu bolo „Mokré vysvedčenie“. Ďakujeme vedeniu školy za zavedenie zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v 6. ročníku.

          • Edukačné aktivity s ujom Včelárom

          •  

                                       Je známou pravdou, že bez usilovných opeľovačov,

                                       akými sú včely, by ľudstvo rýchlo zahynulo hladom.

             

            Existuje veľmi veľa  možností, ktoré môžu slúžiť ako motivácia a stimulácia predstavivosti, aby si deti uvedenú tému vedeli dostatočne vybaviť (prežiť), pričom uvedené cvičenia sa môžu navzájom kombinovať a po ich realizácii je možné nadviazať na rôzne činnosti, ktoré sme v materskej škole s deťmi realizovali, a tak sa pripravovali na prvú návštevu uja Včelára.

            Toto náučno-zážitkové stretnutie  nás veľmi  obohatilo.

             Počuli sme, videli sme, ochutnali sme, dotkli sme sa, ovoňali sme.

            Plne chápeme nadšenie každého, kto včelárstvu naplno prepadol.

            Deti z našej triedy Včielok onedlho opustia našu materskú školu  a 1. septembra nastúpia

            do základnej školy.

            Môžeme ich prirovnať k  včielkam, ktoré sú síce ešte slabé, no po náročnej premene naberajú silu zapájajúc sa do usilovnej práce.

            Naučme deti aj my dospelí, aby sa naučili pracovať, pretože aj naše deti sú naša budúcnosť a bez nich...

             

            Ďakujeme Vám, pán Ing. Marián Masnica a prajeme Vám  poháre plné sladkého medu.

             

                                                                                               Michaela Pavlíková, učiteľka MŠ

          • Káčko Žilina

          • Dobrý deň, srdečne Vás pozdravujeme z Káčka Žilina.

            Aj tento mesiac u nás v Káčku Žilina pripravujeme pár aktivít, ktoré môžu byť zaujímavé a prínosné pre mladých ľudí v Žiline a okolí. Snažíme sa im viac otvoriť naše Káčko, nízkoprahovo odprezentovať dostupné služby pomoci a zároveň vytvoriť bezpečný priestor. Preto Vám veľmi prosíme o pomoc pri zazdieľaní programu pre žiakov a rodičov Vašej školy cez Edupage alebo sociálne siete školy. Všetky aktivity u nás sú bezplatné a dostupné.

            V prílohe Vám zasielame program aktivít.

            Ďakujeme za Vašu pomoc a prajeme veľa síl!

          • Deň o mlieku a s mliekom

          • Deň o mlieku a s mliekom

            Všetci vieme, že mlieko je zdravé a treba ho piť. Ale položili ste si niekedy otázku prečo je zdravé a prečo ho máme piť?

            Odpovede na tieto otázky preskúmali žiaci tretieho ročníka  a spolu s pani učiteľkou potom vyskúšali celú školu. Najmúdrejší boli samozrejme deviataci, ale prváci prekvapili aj tretiakov, lebo vedeli skoro všetky odpovede. Pomoc potrebovali len s otázkou čo je to pasterizácia, a ako sa vyrába jogurt.

            A vy viete, koľko trvá teliatku naučiť sa chodiť? Ak neviete, spýtajte sa detí : )  tie to už vedia.

            Odmenou bolo pre každého žiaka - samozrejme mlieko v podobe plnotučného Brejku od firmy Rajo.

            Mgr. Alžbeta Varechová